Sådan spiser vi på Julemærkehjemmene
På Julemærkehjemmene har vi god tid ved måltiderne,
og vi bruger måltiderne til at tale med børnene om mad og sundhed.
Bag Julemærkehjemmenes kostpolitik ligger både ernæringsmæssige og pædagogiske overvejelser, og vi ønsker at have en let forståelig kostpolitik, der giver et godt udgangspunkt for at støtte børnene og deres familier med en positiv udvikling både under og efter barnets ophold.
Vi serverer sund og varieret mad, og vi følger Den Nationale Kosthåndbog og Fødevarestyrelsens anbefalinger. Vores daglige hovedmåltider og mellemmåltider tilberedes efter følgende regelsæt:
På Julemærkehjemmene har vi god tid ved måltiderne, og vi bruger måltiderne til at tale med børnene om mad og sundhed.
På Julemærkehjemmene er maden varieret,
og vi tilstræber tre hovedmåltider og to til tre mellemmåltider dagligt.
Havregryn, havregrød, øllebrød eller rugfras
Rugbrød
Fuldkornsfranskbrød/fuldkornsbolle
Frugt
Gnavegrønt (gulerødder og/eller andre grøntsager)
Mager ost eller smøreost og marmelade
Skummetmælk
Vand eller te uden sukker
Knækbrød
Frugt eller grønt (f.eks. gulerod, æble eller en halv banan)
Vand
Rugbrød med pålæg
Rugbrød med salat eller grønt (f.eks. kartoffel, agurk, tomat)
Magert pålæg, fjerkræ, kød, fiskepålæg, æg, mager ost m.m.
Gnavegrønt — gulerødder, agurk, tomat og andre grøntsager
Råkost af kål og rodfrugter eller lettere salater
Skummetmælk og vand
Knækbrød
Frugt og gnavegrønt (fx gulerødder)
Vand
Magert kød eller fisk
Kartofler, brune ris, fuldkornspasta eller fuldkornsbrød
Råkost, salat eller grøntsager
Mager sovs
Vand
Fuldkornsbolle
Gulerødder og/eller andre grøntsager
Vand
Kogebøger
Kogebøgerne indeholder sunde og velsmagende opskrifter på forretter, hovedretter og desserter, som præsenteres for børnene på Julemærkehjemmene.
Festlige begivenheder som fødselsdage mv. er en del af et normalt socialt liv. Derfor lærer vi også børnene, hvordan man kan være med til festligheder – uden at spise for meget eller vælge det det allermest usunde.
På Julemærkehjemmene har vi:
Hvis et barn har en allergi, der har indvirkning på hvilke madvarer de må spise, skal der foreligge en lægeerklæring. Senest i forbindelse med forbesøget vurderes om Julemærkehjemmet kan rumme barnets specielle madbehov. Hvis et barn er vegetar eller lignende, vil en tilsvarende vurdering finde sted.
På Julemærkehjemmene respekterer vi børnenes religion. Vi serverer ikke halalslagtet kød, men børnene bliver tilbudt alternativer som fisk, kalkun eller kylling.
I løbet af et barns ophold har Julemærkehjemmene fokus på at formidle vigtigheden af at familierne spiser efter Julemærkehjemmenes madplaner og -principper. Herunder regelmæssigt, varieret og i de rigtige mængder. Der er fokus på, både i formidlingen til forældrene og i praksis på hjemmene, at børnene lærer at spise 5-6 gange i løbet af dagen og i de rigtige potionsstørrelser.
Et godt redskab til at opnå regelmæssigheden og ikke lade sig unødigt friste er, at lave en ugeplan for mad og indkøb. Familierne skal lære Nøglehulsmærket og Fuldkornsmærket at kende. Det ambitiøse mål er at disse fokuspunkter i løbet af barnets ophold indarbejdes som faste gode madvaner i familien.
Sunde madvaner og større fysisk og psykisk robusthed er noget af det, børnene får med hjem fra et ophold, og for nogle bliver opholdet starten på en helt ny livsstil – ikke kun for barnet, men for hele familien. Madværksted er en del af det helhedstilbud, som børnene tilbydes under opholdet.
På Julemærkehjemmene lærer børnene om sund mad, og vi arbejder med deres mod til at smage, udforske og opleve forskellige madvarer. Som noget nyt har vi indført temauger, hvor børnene bliver introduceret for den samme slags grøntsag – blot tilberedt på forskellige måder. Vi kalder det madmod.