T-tallerkenen og Y-tallerkenen er gode redskaber, der hjælper dig til at sikre, at din tallerken bliver fyldt med den rette mængde protein, kulhydrat og grøntsager. Forskellen på Y- og T-tallerknerne er mængderne og fordelingen af henholdsvis protein, kulhydrat og grøntsager.
Hvis du har et ønske om at spise efter Fødevarestyrelsens anbefalinger og de officielle kostråd, bør du spise efter Y-tallerkenen.
Eksempel på en Y-tallerken (tv.). Du kan se, at maden på tallerkenen er delt op som et Y.
Mængden af mad på en Y-tallerken skal være, hvad der svarer til fem håndfulde fordelt på følgende måde:
Har du et ønske om at tabe dig, er det T-tallerkenen, du skal benytte. Her er der flere grøntsager, som indeholder flere kostfibre og har en mere mættende effekt end fx kartofler, ris og pasta.
Eksempel på en T-tallerken. Du kan se, at maden på tallerkenen er delt op som et T.
Mængden af mad på en T-tallerken skal være, hvad der svarer til fem håndfulde fordelt på følgende måde:
Protein: kylling, oksekød, svinekød, laks, makrel, tun og bælgfrugter såsom: linser, bønner og kikærter.
Kulhydrat: ris, pasta, kartofler, bulgur, brød, couscous.
Grøntsager: gulerod, spinat, peberfrugt, agurk, tomat.
Din hånds størrelse passer til de mængder, som du har brug for.
Vi har fokus på gode og sunde madvaner og fællesskabet om det gode måltid.