I over 100 år har Julemærkehjemmene hjulpet udsatte børn i Danmark
Det danske Julemærke er verdens første, og det går helt tilbage til 1904.
Idéen var Einar Holbølls, postekspedient ved Købmagergades Postkontor.
Hvert Julemærke fra 1904 og frem til i dag repræsenterer et lille stykke Danmarkshistorie, og mange af datidens tendenser afspejler sig i de enkelte mærker. Kig med i historien om Julemærket, og måske kan du finde dit yndlingsmærke?
Gennem årene har ca. 80.000 børn fået glæde og gavn af et ophold på et Julemærkehjem, og i dag hjælper vi knap 1.000 børn om året på de fem Julemærkehjem i Danmark. De får hjælp til at komme ud af en hverdag med mistrivsel, mobning og ensomhed.
Webshoppen
Årets Julemærke, 'Tag med ud i juleskoven', er tegnet af Lisa Grue.
Som motiv har Lisa Grue valgt at tegne juleskoven, for naturen er et positivt sted, hvor alle er velkomne og er en støttende hånd i ryggen. På den måde minder det meget om, hvad Julemærkehjemmene står for.
Julemærkets motiv skal være så interessant og smukt, at alle får lyst til at købe arket. Valget af motiv skal have noget med jul at gøre i bredeste forstand. Motivet/motiverne skal være let(te) at forstå.
Julemærkearket, med op til 50 mærker, skal tilsammen udgøre et helt billede, samtidig med at hvert enkelt Julemærke skal kunne fungere alene.
Det må gerne være højtideligt, hyggeligt, venligt, varmt, folkeligt, optimistisk, positivt, følelsesbetonet, humoristisk osv., og gerne være en kombination af det hele. Da Julemærket henvender sig til alle, må motivvalget ikke være anstødeligt eller kontroversielt, f.eks. i politisk-, religiøs- eller social henseende.
Originaltegningen til det enkelte mærke bør ikke udføres i et format større end 47,2 x 62,16 mm. Da mærkets rigtige størrelse (23,6 x 31,08 mm) ikke giver mulighed for en større detaljerigdom, vil det være tilrådeligt, allerede på skitsestadiet, at arbejde i mærkets virkelige format.
Mærket trykkes i offset. Der er ingen begrænsning eller særlige krav vedrørende farvevalg.
Siden 1904 er der hvert år udgivet et Julemærke i Danmark. Har du en idé til en kunstner/illustrator, som du mener kunne være en mulighed til et kommende Julemærke, eller mestre du selv at komme med et bud, så læs her hvad der kræves af et godt Julemærke.
Det er et udvalg, nedsat af Julemærkefondens bestyrelse, der vælger årets Julemærke. Udvalget består pt. af Anne Glad Wagner (vicebestyrelsesleder), forbrugerekspert og medlem af Julemærkefondens bestyrelse, Henrik Kolding (arkitekt og tidl. medlem af Julemærkefondens bestyrelse) samt Kristin Brandt, creative director. Julemærkefondens direktør og en projektleder er tilforordnet udvalget.
I december måned vælges årets Julemærke. Det kan være blandt indsendte forslag eller det kan være af en kunstner eller gruppe, inviteret af Julemærkeudvalget.
Ønsker du at indsende et forslag til Julemærkeudvalget, skal det sendes til hanne.nielsen@julemaerket.dk. Du kan også sende det til Julemærkefonden, Frederiksborgvej 100, 4000 Roskilde.
For at komme i betragtning i det kommende kalenderår, skal forslaget være modtaget senest den 15. august.