Et ophold på et Julemærkehjem gavner barnets udvikling. Og vi kan dokumentere den positive effekt.
Julemærkehjemmene styrker børns trivsel. I løbet af et ophold får børnene hjælp til at få bedre selvværd og en hverdag med større fysisk, mental og social styrke.
Resultaterne er baseret på spørgeskemaer, som barnet og dets forældre besvarer, når barnet starter og slutter opholdet, samt tre og 12 måneder efter opholdet.
Her er et uddrag af resultaterne, der viser, hvordan et ophold på Julemærkehjem hjælper børnene til at opnå en bedre trivsel og fastholde den positive udvikling, efter de har afsluttet deres ophold.
Langt de fleste af børnene, der kommer på Julemærkehjem, kæmper med lavt selvværd og mistrivsel. På Julemærkehjemmene bliver de del af et fællesskab. Her oplever de sammenhold med de andre børn, og de bliver mødt med anerkendelse og omsorg fra nærværende voksne. Resultaterne viser, at opholdet forbedrer børnenes tro på dem selv og deres livstilfredshed markant – og at forbedringerne er varige.
Hvert fjerde barn, der kommer på Julemærkehjem føler sig ofte ensom. Under opholdet lærer børnene, at de har værdi for fællesskabet, og de har noget at tilbyde andre. Det er med til at ændre børnenes syn på deres eget værd. Børnene knytter tætte bånd til hinanden. Mange fortæller, at venskaber er noget af det mest værdifulde, de får med hjem fra et ophold.
Jeg har fået dobbelt så meget mod. Jeg er blevet meget gladere, og jeg tør sige meget mere. Jeg kan mærke, jeg har åbnet mig over for andre. Min mor kan også mærke, jeg er blevet gladere.
Thor, 11 år, om hvordan opholdet har hjulpet ham.Over halvdelen af de børn, der starter på Julemærkehjem, har oplevet at blive mobbet i skolen inden for de sidste par måneder. Mange af dem bliver mobbet flere gange om ugen. På Julemærkehjemmene lærer vi børnene, at alle har krav på respekt, og at de er gode nok, som de er.
Børnene går i skole, mens de er på Julemærkehjem. Det foregår på Julemærkehjemmenes egne skoler, hvor børnene arbejder med materiale fra skolen derhjemme. Undervisningen foregår i små hold, som giver plads til ro, fordybelse og nærvær. Mange oplever at få fornyet lyst til at gå i skole og generelt at trives bedre, når de kommer tilbage i deres klasse.
De voksne på Julemærkehjemmet hjælper en. Sofie fortalte mig, at det hele nok skal gå. Hun har lært mig, at jeg skal trække vejret ned i maven, når jeg bliver ked af det. Jeg skal skubbe dumme tanker væk, så jeg kan tænke på noget godt.
Lucia, 9 år, om hvad hun har lært på Julemærkehjemmet.På Julemærkehjemmene spiser vi sundt og varieret, og vi har god tid ved måltiderne til at tale og være sammen. Bag vores mad- og måltidsvaner ligger ernæringsmæssige og pædagogiske anbefalinger, som vi også introducerer til forældrene. På den måde klæder vi dem på til at kunne støtte børnene i at fastholde de nye sunde vaner efter et ophold hos os.
Der er fysisk aktivitet på skemaet hver dag på Julemærkehjemmene. Det giver børnene glæde og velvære, og det styrker deres sociale kompetencer i et fællesskab. For mange af børnene bliver de nye motionsvaner starten på en ny og mere aktiv livsstil både for dem og hele familien.
Kilde: Julemærkefonden 2023
Bedre fysisk form og livskvalitet. Det er nogle af de resultater, børnene opnår, når de er på ophold på et Julemærkehjem. Nyt forskningsprojekt fra SDU dokumenterer de imponerende effekter.
Læs mere om, hvordan vi arbejder på Julemærkehjemmene. Eller se filmene og bliv klogere på nogle af de udfordringer, som børnene har haft, og hvordan et ophold på Julemærkehjem har hjulpet dem til et bedre liv.