Madværksteder -
Øvelser
Brug dine smagsløg: Smag maden til
Denne øvelse er god for både sundhed og klima. Den er en hjælp til, hvordan man kan mindske madspild ved at anvende madrester i madlavningen, og samtidig kan øvelsen være en metode til at få flere næringsrige fødevarer ind i kosten (grøntsager, bælgfrugter mv.).
Øvelsen er også god, hvis man vil øve sig i at udfordre smagssansen og/eller vide mere om smagskompasset.
Til denne øvelse skal I bruge jeres sanser – tænk gerne duft, smag og konsistens ind, når I tilbereder suppen.
Freestyle din egen suppe:
Ingredienser:
- 1 tsk. olie
- 1 bouillonterning
- 2 spsk. Philadelphia light
- 4 dl vand
- 150 g valgfrie grøntsager (tænk gerne klima og miljø ind ved at anvende danske råvarer i sæson. Se ”Register over grøntsager” (s. 208-210) for inspiration.
Du skal bruge:
- En håndfuld teskeer
- Tilsmagningssortiment af
salt, surt, sødt, bitter, umami
Sådan gør du:
- Start med at sætte 8 dl vand over i en elkedel.
- Når vandet koger, hældes det op i et litermål og blandes med bouillonterningen.
- Vælg de grøntsager du gerne vil have i din suppe (vej ca. 350 g af).
- Skær grønsagerne ud i strimler, skiver eller tern.
- Sæt en lille gryde på komfuret og skru godt op for varmen.
- Tilsæt lidt olie og grøntsagerne. Lad det stege 4-5 min.
- Hæld bouillonen ned i gryden og lad det koge i 10 min.
- Når grøntsagerne er bløde, tilsættes Philadelphia light.
- Blend det hele og smag suppen til som du ønsker. Smag til lidt ad gangen, og gentag gerne smagerunden, så alle får oplevelsen af at have været en del af processen og have smagt retten til.
☀ Tips & tricks
- Konsistensen kan variere alt efter tilberedningsmetode.
F.eks. vil suppen blive tyndere, hvis den koges med låg, da dampen derved ikke fordamper.
- For inspiration eller hjælp til grundsmagene og tilsmagningen af suppen se ”Smagskompasset” (s. 204).
- Når der smages på suppen, så start med at dufte til den.
- Hold dig derefter for næsen inden og mens du smager – og efter et par sekunder, så slip næsen.
Hvad oplevede du? Hvornår smagte suppen af mest?
God fornøjelse - og velbekomme