Nyhedsbrev

Få en gratis kalender - Julemærkehjemmene

Få spændende historier og information fra Julemærkehjemmene direkte i din mailboks.

Nej takJa tak

Nytryk Støttevarer Krea / DIY Julemærket 2023 Kogebøger  Gavebevis e-Julemærket
Historien Julemærket Bestyrelse Regnskaber Ambassadører Protektor Mærkesager
Giv en donation 1000 meter for 1000 børnBliv erhvervssponsor Bliv erhvervspartner Bliv strategisk partner
Mød børneneOpskrifter Se videoer Få vores nyhedsbrev
Pædagogisk tilgang Dagligdagen Samarbejde om barnet Børnenes udvikling
Kontakt Julemærkefonden Kontakt Julemærkehjemmene Find medarbejder Ledige stillinger Er du blevet ringet op? Presse
Ansøg om ophold Om hjemmene Børnenes udfordringer Informationsmøder
Støt nu

INGEN BØRN SKAL FØLE SIG ENSOMME

Ensomhed er et aktuelt og alvorligt problem blandt børn og unge i Danmark. Faktisk har hvert fjerde barn, der kommer på Julemærkehjem, følt sig ensom i måneder op til opholdet. Forstander på Julemærkehjemmet Kildemose, Birgitte Dybkjær, fortæller, hvordan vi hjælper børnene ind i fællesskabet igen.

Birgitte Dybkjær, forstander på Julemærkehjemmet Kildemose, sammen med Julemærkebørnene

Forstander på Julemærkehjemmet Kildemose, Birgitte Dybkjær, ser dagligt, hvordan børnene vokser og udvikler sig, når de bliver en del af fællesskabet på Julemærkehjemmet.


Mange af de børn, der kommer til os, har ikke positive erfaringer med at være en del af et fællesskab. De har oplevet at blive afvist igen og igen, og det har gjort dem usikre. Vi hjælper dem med at finde tryghed i fællesskabet igen. For det, de har at bidrage med, betyder noget. 

Birgitte Dybkjær, forstander på Julemærkehjemmet Kildemose

Ensomhed, mobning og udelukkelse fra andre børns fællesskab er det, mange børn har med i bagagen, når de kommer på Julemærkehjem. Det sætter dybe spor i børnene. De føler sig forkerte, de føler sig utilstrækkelige, de tror ikke, de har værdi - og de tror ikke, de er velkomne i fællesskaber. Ofte bliver konsekvensen, at børnene isolerer sig endnu mere.

Derfor har vi på Julemærkehjemmene fokus på at hjælpe børnene tilbage til fællesskabet.

Det gør vi fx ved at have en fast struktur og trygge rammer for alle dagens aktiviteter. Børnene ved, hvornår de skal stå op, hvornår de skal spise, og hvornår de skal i skole. De har faste pladser i skolen og til spisning, og pædagogerne planlægger alle dagens aktiviteter og sørger for at danne eventuelle grupper: 

"De voksne tager ansvaret. På den måde er der taget stilling til tingene på forhånd, så børnene ikke skal bruge tid og energi på at bekymre sig om at blive valgt fra eller overset, som de måske har oplevet før," fortæller Birgitte Dybkjær. 

ALLE HAR VÆRDI for fællesskabet

Fællesskabet er rammen for dagligdagen på Julemærkehjemmene. Og vores fællesskab har plads til alle. Det bygger nemlig på tillid, tryghed, ligeværd og plads til forskellighed.

Vi er sammen, når vi spiser, bevæger os, hygger, leger, griner. Og vi er også sammen om det, der er svært. Så hjælper vi hinanden og bakker hinanden op. Birgitte Dybkjær fortæller, at det har stor betydning for børnene, når de oplever, at de kan hjælpe hinanden: 

Når børnene kan gøre en forskel for hinanden eller oplever, at andre ønsker at hjælpe dem, så forstår de, at de har værdi. Det er små, men meget betydningsfulde oplevelser, som ændrer børnenes syn på deres eget værd og på, hvad de kan bidrage med i et fællesskab.

I løbet af et ophold knytter børnene tætte bånd. I 10 uger bor, sover, kæmper, græder og griner de sammen. De deler alt det sjove og gode - og også alt det svære.

HOS OS KAN MAN ØVE SIG I AT VÆRE DEN, MAN ER

På Julemærkehjemmene arbejder vi fokuseret med, at alle børn bliver set og hørt og får plads til at udtrykke sig. Her kan de øve sig i at være den, de er, uden frygt for at blive holdt udenfor, drillet eller kaldt øgenavne.

Og i takt med at børnene bliver mere trygge i fællesskabet, får de mod til at interagere mere med hinanden.

Børnene kan se, at de kan bidrage med noget, de oplever at blive valgt til af de andre børn, og så tør de mere i samværet med andre,” fortæller Birgitte Dybkjær og fortsætter:

Det er helt fantastisk at stå på sidelinjen og se, hvordan børnene folder sig ud og rækker ud til hinanden, når de blot for nogle uger siden ankom helt lukkede og afvisende.”


VENSKABERNE OG FÆLLESSKABET ER DET VIGTIGSTE

I løbet af opholdet knytter børnene tætte bånd til hinanden, og stærke venskaber opstår, når de kan spejle sig i hinanden og støtte hinanden i en ny og bedre retning.

Mange af børnene fortæller, at venskaberne er noget af det mest værdifulde for dem at få med hjem fra et ophold på Julemærkehjem. 

At have venner, der accepterer en, for den man er. Venner, der støtter og lytter. Venner, man kan grine med og være sig selv sammen med, har en kæmpe betydning for, hvordan man opfatter sig selv - og netop dét oplever rigtig mange af børnene på Julemærkehjem. Nogle måske for første gang i deres liv.

På Julemærkehjemmene bliver børnene en del af et trygt fællesskab, hvor vi bakker hinanden op, hjælper hinanden og er opmærksomme på, hvordan vi hver især har det.


Læs om hverdagen på Julemærkehjemmene

Du kan gøre en forskel for børnene

Persondatapolitik og cookies

© 2025 JULEMÆRKEFONDEN — Designed by DAN®