Historisk set har der altid været en tæt tilknytning mellem kongehuset og Julemærket. Her kan du se mærkerne med royale motiver og kunstner.
H.M. Dronning Margrethe 2. har hele tre gange tegnet motivet til årets Julemærke.
Julemærket 1970:
Årets Julemærke blev tegnet af den daværende tronfølger, Prinsesse Margrethe.
Prinsesse Margrethe kaldte motivet på julearket 'Juleforberedelse i Himmelborgen'. Ligesom året før rummede hvert julemærke en engel, men tronfølgerens engle var unægtelige mere artige end børnenes engle året før.
Julemærket 2003:
I 2003 udkom Julemærke nummer 100.
For at markere jubilæet blev årets Julemærke tegnet af H.M. Dronning Margrethe. Mærkerne bar motiver fra Julemærkets 100 års historie: Engle, nisser, grangrene, fugle, klokker og julelys.
Julemærket 2015:
H.M. Dronningen havde sin egen barndom i tankerne, da hun med papirklip, tegning og akvarel udarbejdede årets Julemærke.
Det er den gamle børnesang og sangleg ”Hvilket postbud, en due”, der har været inspiration. Et ark fyldt med duer, der alle er på vej med en kærlig hilsen mellem to mennesker. Og selvfølgelig med børn på arket, som sender eller modtager en hilsen, alt efter øjnene der ser.
I videoen fra 2015 fortæller Dronningen om Julemærket på et pressemøde i forbindelse med offentliggørelsen af Julemærket.
Julemærket 2022:
Julemærket 2023 markerer både H.M. Dronningens 50-års Regeringsjubilæum og Fredensborg Slots 300-års jubilæum.
Motivet er derfor sammensat af elementer fra de tre Julemærker, som Dronningen har tegnet. I midten står Fredensborg Slot klar til at fejre jul. Den grafiske stil er papirklip, som leder tankerne hen til de festlige juleklip, man laver i juletiden.
Årets Julemærkekunstner er af Niels Ditlev. Det var H.M. Dronningen selv, der skulle afsløre årets Julemærke. Se mere fra offentliggørelsen.
De kongelige har flere gange i de over 100 år, hvor Julemærket er blevet udgivet, været motiv på årets Julemærke.
Julemærket 1904:
Verdens første julemærke. På det første Julemærke var et portræt af Dronning Louise (1817-1898), som var gift med Kong Christian 9.
Årsagen til at det netop blev hende, mener man skyldes ønsket om at afbilde et medlem af kongehuset. Dronning Louise havde gennem hele sin levetid vist interesse for velgørenhed, og ikke mindst velgørenhed, der gavnede syge børn, hvilket lå i tråd med ideen bag Julemærket.
Julemærket 1906:
Kong Christian 9. døde i januar 1906, og det blev derfor besluttet, at kongens portræt skulle på årets Julemærke.
Da Julemærkekomiteen ikke mente, at der kunne trykkes et Julemærke med kongen på, der var mindre end det Julemærke, der var udgivet med dronningens portræt, blev formatet som i 1904.
Julemærket 1907:
I 1907 udkom Julemærket med det nye kongepar, Kong Frederik 8. og Dronning Louise på.
Det er siden hen blevet en tradition, at der ved tronskifte udkommer et Julemærke med det nye regentpar.
Julemærket 1912:
I 1912 døde Kong Frederik 8., og Kong Christian 10. blev konge.
Vanen tro kom det nye kongepar, Kong Christian 10. og Dronning Alexandrine på Julemærket i tronbestigelsesåret.
Julemærket 1941:
Under krigen gennemførte Kong Christian 10. sin daglige ridetur igennem København. Det blev et samlingspunkt for københavnerne og øgede kongens popularitet, der i 1940 var blevet 70 år under store festligheder.
Julemærket 1942:
Kronprins Frederik og Prinsesse Ingrid fik i 1940 deres første barn, Prinsesse Margrethe. Hun var årets motiv på Julemærket i 1942, hvilket var et meget populært valg.
Julemærket 1947:
I 1947 døde Kong Christian 10., og kong Frederik 9. blev udråbt som konge.
Vanen tro kom det nye kongepar, Kong Frederik 9. og Dronning Ingrid, på årets Julemærke.
Julemærket 1972:
I 1972 døde Kong Frederik 9., og Prinsesse Margrethe blev udråbt til dronning.
Som ved tidligere tronbestigninger blev det nye regentpar trykt på årets Julemærke.
Se alle Julemærker fra 1904 til 2022
H.K.H. Kronprinsessen er vores protektor
Nytryk af historiske Julemærker (1904 - 2000)