Nyheder & arrangementer
Nye tal fra Julemærkehjemmene viser, at der fortsat er en stigende andel af børn, som ikke er glade for at gå i skole. Samtidig viser deres erfaringer, at det er muligt at genskabe skoleglæden.
Når børn er på Julemærkehjem, deltager de i skoleundervisning.
Larm i timerne og dårlig stemning i frikvarterne. Der kan være mange grunde til, at børn ikke trives i skolen. Og det bliver kun værre år for år. I hvert fald viser nye tal fra Julemærkehjemmene, at skoleglæden blandt børn i alderen 7-14 år er faldende.
Julemærkehjemmene er i kontakt med børn fra hele landet. Hvert år får op mod 1.000 børn ophold på et Julemærkehjem. Det er børn, som kæmper med trivselsproblemer, som fx mobning, ensomhed og lavt selvværd. Ved at spørge ind til deres trivsel er Julemærkehjemmene en god indikator for, hvordan børn i Danmark generelt har det.
Inden opholdet bliver børnene bedt om at svare på, hvorvidt de kan lide at gå i skole. Her svarer kun 42 %, at de er glade for deres skole.
”Det er desværre ikke overraskende, at mange børn mistrives, og en del af det skyldes, at de ikke er glade for at gå i skole. Særligt hvis de bliver mobbet eller har problemer med det faglige. Men det er ærgerligt, at vi hvert år kan se, at flere og flere børn har mistet skoleglæden”, siger Henrik Bøtkjær, som er faglig udviklingschef i Julemærkefonden.
Heldigvis er det muligt at bringe skoleglæden tilbage. For når børnene har været på Julemærkehjem, stiger deres glæde ved at gå i skole. Et år efter opholdet på Julemærkehjem er slut, viser undersøgelsen, at det nu er 57 % af børnene, som er glade for at gå i skole. Det er en stigning på 36 %.
På Julemærkehjemmene går børnene også i skole. Men modsat undervisningen derhjemme foregår den her i små hold, hvor der er ro i klassen, og sværhedsgraden i pensum er tilpasset den enkelte elev. Det betyder, at børnene genfinder glæden ved at lære og fordybe sig i fagene.
”Vi har opbygget et godt og trygt klassemiljø, hvor der er ro og plads til, at barnet kan komme til orde. Det er noget, vi kan se, børnene efterlyser. Når de først oplever, at de kan lære, er det starten på en positiv udvikling, som de kan tage med sig, når de vender hjem til deres klasse”, siger Henrik Bøtkjær.
Julemærkehjemmene har sammen med skolerne opbygget et godt samarbejde til gavn for barnet. Det betyder, at der er en god overgang mellem barnets ophold og tilbagevenden til klassen. I enkelte tilfælde vælger barnet at skifte skole, og her ses samme positive effekt.
”Det er tydeligt for os, at alle børn kan lide at lære nyt og være sammen med andre børn. Når først børnene trives, kan de også opnå en faglig udvikling. Ofte er det rammerne eller de sociale strukturer, som giver udfordringerne. Det er med andre ord ikke barnet, som er problemet. Det er jo den gode nyhed, for så er det i stedet op til os voksne at skabe de gode rammer for alle”, slutter Henrik Bøtkjær.