Nyhedsbrev

Få en gratis kalender - Julemærkehjemmene

Få spændende historier og information fra Julemærkehjemmene direkte i din mailboks.

Nej takJa tak

Nytryk Støttevarer Krea / DIY Julemærket 2023 Kogebøger  Gavebevis e-Julemærket
Historien Julemærket Bestyrelse Regnskaber Ambassadører Protektor Mærkesager
Giv en donation 1000 meter for 1000 børnBliv erhvervssponsor Bliv erhvervspartner Bliv strategisk partner
Mød børneneOpskrifter Se videoer Få vores nyhedsbrev
Pædagogisk tilgang Dagligdagen Samarbejde om barnet Børnenes udvikling
Kontakt Julemærkefonden Kontakt Julemærkehjemmene Find medarbejder Ledige stillinger Er du blevet ringet op? Presse
Ansøg om ophold Om hjemmene Børnenes udfordringer Informationsmøder
Støt nu

Fokus på trivsel, mobning og ensomhed

Hjælp dit barn til bedre selvværd og selvtillid

På Julemærkehjemmene tager vi hånd om både børn og forældre i kampen om at styrke børns selvværd.


På Julemærkehjemmene har vi stort fokus på at give børnene god selvtillid og godt selvværd. Det er en vigtig del af børnenes udvikling at have en god selvopfattelse. Vi har stort fokus på, hvordan børnene ser dem selv og hvilken fortælling om dem selv, de har lavet. Det kan fylde meget hos børn, hvis de ikke er lige så gode til de samme ting som de andre børn.

Under et ophold på et Julemærkehjem er vi med på en lærerig rejse hos børnene. Vi kan se, hvor stor indvirkning selvværdet og troen på sig selv har på børnene.

Selvværdets rolle

Når børn skal begå sig i skolen, til fritidsaktiviteter, blandt kammerater og i livet generelt, spiller deres selvværd en stor rolle. Der er mange indtryk og udfordringer, når man er barn, og i mødet med disse giver et godt selvværd børn nogle gode forudsætninger for at klare sig godt.

Når børn har en god fortælling om sig selv, er det et tegn på, at selvtilliden og selvværdet ikke fejler noget.

Børnene hviler i sig selv og bekymrer sig ikke så meget om, hvad andre synes om de ting, de foretager sig. Når børn derimod har en dårlig selvopfattelse, er de ikke lige så sikre på sig selv. De hviler ikke lige så meget i deres beslutninger, de tvivler på sig selv, og de tænker meget over, hvordan andre gerne vil have dem til at være.

Mit barn har ingen venner, hvad kan jeg gøre?

Hvordan ser lav selvtillid og lavt selvværd hos børn ud?

Høj selvtillid og højt selvværd hænger ikke nødvendigvis sammen. Mens selvtillid drejer sig om, hvorvidt man kan lide sig selv for sine handlinger, drejer selvværd sig om, hvorvidt man kan lide den person, man er. Derfor er særligt selvværd afgørende for børns opfattelse af dem selv.

Som forælder er det vigtigt at være opmærksom på sit barns selvværd. Forældre har nemlig en unik mulighed for at påvirke og forme deres børns selvværd, men kun indtil børnene er cirka 12 år gamle.

Som forælder har du altså mulighed for at skubbe til selvværd hos børn og dermed hjælpe dit barn til at hvile i sine beslutninger, i sine handlinger og i sig selv.

Der findes flere forskellige tegn på, at et barn har lavt selvværd. Oplever du som forælder, at dit barn udviser nogle af disse tegn, skal du gribe ind. Styrk dit barns selvværd, og giv barnet gode forudsætninger for at klare sig godt i livet.

Tegn på at et barn har lavt selvværd:

  • Barnet er nedværdigende over for andre børn
  • Barnet er meget optaget af at gøre som alle andre
  • Barnet er perfektionistisk og forventer for meget af sig selv

Forældre er nødt til at kigge indad

Selvværd hos børn kan også være påvirket af selvværdet hos forældrene. Hvis forældre selv har et dårligt selvbillede, smitter det af på deres børn, og de vil være tilbøjelige til at opfatte sig selv på samme måde, som forældre opfatter sig selv. Måske er du meget selvkritisk og synes sjældent, at det, du gør, er godt nok. Det er et tankemønster, du kan risikere at overføre til dit barn.

Børn har brug for at vide, at det er tilladt at lave en fejl. De skal vide, at det ikke er meningen, at de altid skal være perfekte. Derfor er du som forælder nødt til at acceptere, når du selv begår fejl. Det lærer dine børn nemlig også af.

Selvværdet hos børn kan også blive påvirket negativt, når de får skæld ud. Det betyder ikke, at du ikke må irettesætte dit barn. Din opgave som forælder er bare at ændre skældud til noget konstruktivt. Sørg for, at du siger noget om dig selv. Du bør for eksempel undgå at sige ”Du skal simpelthen holde op med hele tiden at sige grimme ord.” I stedet kan du ændre det til ”Jeg vil ikke have, at du bruger grimme ord.” På den måde siger du ikke, at dit barn er forkert eller utilstrækkeligt. I stedet markerer du hvilke grænser, du har.

Læs også: Digital dannelse hos børn

Anerkendelse er vigtigt

Selvværd og selvtillid hos børn skal hjælpes på vej, så de finder ud af, at de er gode nok, som de er. Ved at anerkende børn og vise interesse for dem og deres holdninger får de en fornemmelse af, at de har noget at byde på. Den fornemmelse kan du styrke på forskellige måder.

Når du taler med dit barn, bør du for eksempel altid undgå at sammenligne dit barn med andre børn.

Sørg i stedet for at vise interesse og være nysgerrig. Giv dit barn masser af kærlighed og kram. Samtidig bør du undgå at overøse dit barn med ros, når barnet opnår gode resultater. Det kan føre til, at barnet oplever, at det er resultaterne, der er vigtige, og ikke barnet selv.

Julemærkehjemmenes arbejde med børns selvtillid

På Julemærkehjemmene har vi altid arbejdet med at styrke børnenes selvtillid og selvværd. Det er en vigtig del af børns udvikling at turde tro på sig selv og vide, at man er god nok, som man er. Mange af børnene, der kommer på Julemærkehjem, oplever netop at have udfordringer i forhold til at

Når vi arbejder med børnenes selvværd og selvtillid, sætter vi fokus på store og små sejre i hverdagen.

Vi lærer dem, at der ikke er faste succeskriterier for, hvad man skal være god til. Vi er alle forskellige, og der skal være plads til alle styrker og svagheder.

Vi arbejder holistisk og tager både børn og forældre med på en rejse med fokus på, hvordan man kan styrke børns selvtillid. Når selvværdet og selvtilliden styrkes, ser vi markant bedre trivsel hos børnene.

Vil du vide mere?

Bliv klogere på børns trivsel.

Resultater efter ophold på Julemærkehjem:

  • Har oplevet mobning:
    Før ophold 69 % → 14 % et år efter ophold
  • Ser sit eget liv som over middel:
    Før ophold 29 % → 66 % et år efter ophold
  • Har god tro på sig selv:
    Før ophold 36 % → 71 % et år efter ophold
Persondatapolitik og cookies

© 2024 JULEMÆRKEFONDEN — Designed by DAN®